neděle 5. února 2017

Piškotová roláda

aneb jak jsem si pocuchala nervy :)


Jedná se velmi velmi jednoduchou a výbornou roládu, ale díky své rychlosti a nedostatku jedné ingredience jsem si pěkně zavařila.

Začalo to tím, že jsem si vejce nevyndala z lednice dopředu a snažila se vyšlehat sníh z bílků ihned po vydání z lednice. 
Chyba, nejde to. Ale hlavní je, že jsem to nevzdala. Přeci nevyhodím 6 bílků.
Takže jsem zapátrala na internetu a dle rad přidala trochu soli a bílky nahřála v nahřáté troubě, kde jsem předtím pekla oběd.

A tradá sníh se povedl :)

Takže jsem postupovala dál podle receptu a upekla výstavní placku :)
Ta se při pečení nafoukne, ale žádný stres, po vyndání zase splaskne.


Mezi tím co placka chladla, namazala jsem ji džemem, vyšlehala jsem si šlehačku a do ní přidala zbytek zakysané smetany co byl v lednici. 
A tady se projevil další nedostatek, nebyl doma ztužovač šlehačky.

Původně jsem si myslela, že to nevadí, ale jak se ukázalo, když jsem chtěla roládu zavinout, vadilo.
Krém začal téct všude kde to šlo (tady dokumentace chybí, protože jsem byla celá opatlaná a lehce vytočená).

No ale co přebytečný krém jsem odstranila, roládu zabalila do alobalu a šupla do lednice.

I přes strašnou práci chutnala výborně, určitě ji brzy upeču znovu a bez nervů.   

A tady je recept:
6 vajec, 140 g cukru krupice, 80 g hladké mouky, marmeláda na potření, krém(v mém případě vyšlehaná šlehačka smíchaná ze zakysanou smetanou) ,popř. ovoce

Vyšleháme bílky (pokojové teploty) s cukrem do husté pěny, poté zašleháme žloutky a nakonec vmícháme mouku. Rozetřeme na pečicí papír a pečeme na 180 st. 7-10 minut do růžova.
Pro lepší vychladnutí placku i s papírem stáhneme z horkého plechu na studený nebo na stůl.
Vychladlý piškot potřeme marmeládou, krémem, dáme jakékoliv ovoce, stočíme a dáme chladit.


Dobrou chuť :)


Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky, že čtete můj blog :) Terka