čtvrtek 6. října 2016

Sekaná podle Dity P.

Výborná a trochu neklasická sekaná.

Přípravy se ujali chlapci den předem, aby jsme ušetřili druhý den čas. Nasadili zástěry a pustili se do díla, já jsem potom druhý den sekanou upekla.

150 g slaniny
2 cibule nakrájené najemno
1,1 kg mletého masa (1 díl vepřového plecka, 3 díly hovězího zadního)-přiznám se používám už namíchané maso s marketu
2 starší rohlíky nakrájené
100 ml mléka
1 vejce
5 prolisovaných stroužků česneku
3 lžičky čerstvého tymiánu
2 lžíce majoránky
3 lžíce dijonské nebo plnotučné hořčice
sůl, pepř


Směs k potírání:
3 lžíce dijonské hořčice
3 lžíce piva
2 lžíce oleje
2 lžičky sladké papriky

Postup:
Na pánev dejte trochu oleje a nechte na něm osmahnout dvě cibule dosklovata. Mezi tím si do mléka namočte dvě housky nakrájené na kostičky. Pak do pánve s cibulí přidejte 150 g slaniny a nechte ji trošku osmahnout.

Do namletého masa dejte vejce, dijonskou hořčici, pět prolisovaných stroužků česneku, tři lžičky tymiánu, dvě lžíce majoránky, sůl, pepř a nakonec i namočené housky a opečenou slaninu s cibulkou. Směs důkladně promíchejte, aby se všechny chutě spojily.

Potom směs vytáhněte z mísy a zacházejte s ní jako s kynutým těstem – je potřeba s ní házet a plácat do ní, abyste z ní dostali veškerý vzduch a sekaná v troubě nepopraskala. Směs rozdělte na dvě poloviny, uválejte dvě šišky, dejte je na hlubší plech vyložený pečicím papírem a polijte lžící piva a posypte dvěma lžičkami sladké mleté papriky.

Sekanou vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečte zhruba hodinu. Během pečení ještě občas potřete směsí a podle potřeby podlijte pivem.

Video zde.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky, že čtete můj blog :) Terka