sobota 30. ledna 2016

Tapiokový puding

Tapioca je škrob získaný z kořene manioku. Maniok je rostlina původem z Jižní Ameriky a Západní Indie, kde jsou jeho silné, vláknité kořeny používány v různých formách, v podstatě všude, kde my používáme bramborový nebo kukuřičný škrob, ve farmacii k výrobě léků, jako mouka do pečiva, škrob na prádlo, k výrobě piva a jiných nápojů, kaší a samozřejmě tapioca pudinku. Tapioca je vhodná i k zahuštění polévek nebo omáček. Tapioca je prastará surovina, kterou údajně používali už Mayové.
Využití Tapioca perel:Namočené (minimálně 10 minut) a rozmixované kuličky přidáváme k přirozeně bezlepkové mouce pro zvláčnění těsta v přibližném poměru 1:5 k ostatní mouce, například v palačinkách nebo v jiných těstech, do kterých se přidává voda.
Kuličky pomleté nebo rozdrcené nasucho se dají použít do piškotových těst místo obilné mouky, většinou v kombinaci s mletými ořechy nebo s jinou přirozeně bezlepkovou moukou, které dodává vláčnost.
Namočené kuličky se vaří na puding nebo do Tapioca nápojů- neboli Bubble Tea (zdroj http://www.tapioca.cz/)
Jedná se o bezlepkovou potravinu.
Na tapiokový puding potřebujeme- tapiokové perly malé, mléko (kokosové, mandlové, kravské,...), vanilkový extrakt nebo vanilku, sladidlo (cukr,med, datlový sirup, ...)
 Tapioka s mlékem se vaří v poměru 1:3, tedy 1/2 hrnku tapioky- 1 a 1/2 hrnku mléka.
Vanilku a sladidlo přidáme podle své chuti, raději méně, vždycky se dá přidat.
Všechny suroviny dáme do hrnce a vaříme 10 minut, kuličky zesklovatí a změknou. Tak dáme do skleniček a dozdobíme ovocem.

Dá se jíst teplý i studený.
Puding je dobrý s čerstvým i kompotovaným ovocem. 
Já tentokrát dala nahoru rozvařené jahody, jindy rozmixované kompotované nebo čerstvé, nakrájené broskve.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky, že čtete můj blog :) Terka