neděle 23. srpna 2015

Králíka ...

zase máme králíka. Ani Pinďa už to něžere. Viď,  Pinďo!
Tak takhle to u vás nechodí, u nás králíka jíme a rádi :)



O víkendu jsme tedy měli k obědu králičí vývar a králíka na víně s bramborovo-mrkvovým pyré.

Nebudu sem dávat fotky syrového králíka, abych někoho neznechutila, protože je to podhled jen pro otrlé. Ten náš vtipně vyplazoval jazyk a vydrželo mu to i po uvaření.

V první řadě je potřeba králíka zbavit vnitřností (srdce,plíce,ledviny a játra- víc v něm nebylo) a naporcovat. Odřízla jsem přední a zadní nohy a hřbet, to bude hlavní chod a na polévku půjde hlava, páteř, odřezky z hřbetu (to nevím jak se jmenuje, ale bude to asi břicho) a vnitřnosti. Porcovala jsem den předem, protože jsem maso potřebovala přes noc naložit do vína.



Králičí vývar s játrovými knedlíčky:
králičí odřezky, kosti a vnitřnosti, cibule i se slupkou, 3 kuličky nového koření, 6 kuliček pepře, bobkový list, sůl, kořenová zelenina , česnek, majoránka, strouhanka, žloutek

Do hrnce nalijeme 1,5 litru vody, přidáme kosti, odřezky, vnitřnosti (kromě jater), cibuli a koření a přivedeme k varu. Potom teplotu stáhneme a necháme vývar pozvolna ,,táhnout,, 2 hodiny (pokud se na hladině vytvoří pěna -sražená bílkovina, tak ji sebereme). Potom vývar přecedíme, přivedeme k varu, přidáme kořenovou zeleninu (kterou mám nastrouhanou připravenou v mrazáku) a připravíme si játrové knedlíčky. Játra rozsekáme v mixéru se stroužkem česneku a asi 2 lžičkami majoránky. Potom přidáme žloutek a strouhanku (5-10 lžic). Přes 2 lžičky tvaruji z jater noky, které rovnou házím do vroucí polévky. Nakonec přidáme nakrájené maso, které jsme obrali z vyvařených kostí.




Králík na červeném víně s bramborovo-mrkvovým pyré:
porce králíka ( přední a zadní nohy a hřbet), 250 ml červeného vína (já používám frankovku), 2 mrkve, 1-2 cibule, 1 bobkový list, tymián (2 lžičky nebo 2 větvičky), slanina, trochu oleje

Maso je potřeba den předem naložit!!
Cibuli oloupeme a nahrubo nakrájíme, mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka. Společně s nasoleným masem dáme do uzavíratelné nádoby, přidáme bobkový list a tymián a zalijeme vínem. Dáme do lednice a občas protřepeme.
Druhý den, maso vyndáme a víno vylijeme. Bobkový list použijeme do polévky, tymián necháme. Slaninu nakrájenou na kostičky rozpálíme na troše oleje, přidáme cibuli s mrkví a masem. Maso krátce opečeme a vše přendáme do zapékací mísy. Podlijeme vývarem a dáme do trouby. Pekla jsem 2 hodiny na 150 stupňů. První hodinu přikryté, potom odkryté.

Pyré: 2 mrkve, 8 brambor, cca 250 ml mléka, 1-2 stroužky česneku, sůl
Očištěné brambory a mrkev uvaříme v osolené vodě. Vodu slijeme, přidáme vlažné mléko a vylisovaný česnek. Vše rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a dosolíme.

Podobným způsobem dělám i hovězí maso, ale o tom někdy příště :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky, že čtete můj blog :) Terka